Vad är då en människa att du tänker på henne?

Det finns en djup övertygelse hos mig att det innersta i varje människa är släkt med Gud själv, tillvarons innersta. Ja, det finns även en gudslikhet i allt levande, i alla växter, djur, och oerhört sinnrika ekosystem. Det sorgligaste med livet är när vi inte erkänner detta djupa värde hos varandra.

Därför är den situation som råder i Israel och Palestina en källa till sorg. Alltmera av palestinsk mark erövras av den israeliska bosättarrörelsen understödd av ockupationsarmén. Samtidigt skjuts alltfler palestinier, unga som gamla, utan urskiljning av ockupationsmakten.

Den palestinska journalisten Shireen Abu Aqleh har blivit en symbol för vad som pågår i kolonisationen av det heliga landet. Hon sköts urskiljningslöst trots sin tydliga pressmarkering och skottsäker väst och hjälm. Vad är då en människa, en palestinier, att du tänker på henne? När jag ser den oerhörda propagandaapparat som den israeliska utrikespolitiken låter sprida runt världen, vad är då en palestinier att du tänker på henne?

Med Shireen Abu Aqlehs död i Jenin har de många okända dödade palestinierna fått ett ansikte. Hennes död förenade palestinska muslimer och kristna när de tillsammans skyddade hennes kista från den israeliska polisens angrepp. Begravd som kristen, blev hon en symbol för alla okända palestinier som dör, och en påminnelse om den kontinuitet som de palestinska kristna utgör sedan tvåtusen år i det heliga landet.

Nu hoppas vi i Kairos Palestine Sweden att Internationella Brottmålsdomstolen, ICC, ska ta sig an den palestinska situationen. Abu Aqlehs död men också det pågående förtryck som alltfler benämner apartheid. Efter de stora människorättsorganisationerna Human Rights Watch, B’Tselem och Amnesty International har nu också Kairos Palestine den 1 juli 2022 gett ut en skrift/en dossier om israelisk apartheid. https://www.kairospalestine.ps/index.php/resources/publication/a-dossier-on-israeli-apartheid-a-pressing-call-to-churches-around-the-world  I USA har ännu en kyrka, den presbyterianska, klart uttalat att Israel praktiserar apartheid.

Så låt oss vända blicken till stjärnorna i den djupaste natten.
När jag ser din himmel…..vad är då en människa att du tänker på henne?
Och ändå gjorde Du dem alla till din avbild. Shireen Abu Aqleh och alla de andra.

Vi hoppas på dig, Gud!
Ingen är bortglömd av dig.

Anna Karin Hammar
ordförande, Kairos Palestine Sweden

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden