Angrip våld med ickevåld

Angrip våld med ickevåld, 
gäller även för Israel och Palestina
Seminarium 14 september 2024

– Gör partners av israeliska aktivister! Vi behöver en internationell folkrörelse som verkligen påverkar israeler.

Den uppmaningen fick deltagarna på ickevåldsseminariet av den israeliska fredsaktivisten Dani Brodsky, som var med digitalt. Dani Brodsky är ledare för Amnesty i Israel och har jobbat för Rabbis for Human Rights.

Den kristna palestinska aktivisten Jack Munayer, som arbetar på UN OCHA och har varit koordinator för följeslagarprogrammet, uttryckte samma tanke och sa att ”vi är nu helt beroende av att internationella röster hörs för vår sak.”

Direktkontakten med Palestina-Israel blev medverkan av Dani Brodsky och Jack Munayer, som delade med sig av sina känslor efter allt som hänt de senaste 11 månaderna. De var eniga om att i stort sett allt samarbete mellan israeliska och palestinska grupper har upphört.

När vi i snart ett år följt den fruktansvärda våldsutövningen i Gaza med över 40 000 döda och samtidigt bevittnat hur bosättarvåldet på Västbanken eskalerat, kändes det utmanande att kalla till en dag på temat ickevåld, men för Kairos Palestine Sweden var det också en uppföljning av skriften ”Fördjupning – tema ickevåld” som kom ut i juni 2024.

Det var Kairos Palestine Sweden och Kristna Fredsrörelsen som tillsammans med Studieförbundet Bilda arrangerade dagen. Det ekumeniska följeslagarprogrammet stödde också aktivt seminariet.
Vi var 37 personer som samlades på Ekumeniska centret i Bromma och det blev en dag med bra kunskapsinhämtning om strategier för ickevåldspåverkan och goda utbyten av erfarenheter och tankar.

Kari Berg och Lotta Sjöström på Kristna Freds visade seminariedeltagarna hur man strukturellt kan analysera konflikter, inklusive den i Palestina-Israel, för att skapa vägar att angripa problemen.

Arbete i grupper ledde till mängder av konstruktiva förslag på hur man kan påverka. Ickevåldsåtgärder kan till exempel vara att verka för att Israel bojkottas så länge man inte följer Folkrätten och det finns till exempel anledning att påverka EU att avsluta handelsavtalet med Israel som påtryckning.

Dagen avslutades med att Kristina Tyrberg ledde alla i den palestinska fredssången Ya rabba salami, amter alayna salam (Kom med fred o Herre).

Innan dess enades seminariet om att skicka ett brev till den nytillträdda bistånds- och utrikeshandelsministern Benjamin Dousa med uppmaningen att avbryta allt samarbete med Israel och verka för att EU:s handelsavtal med Israel upphör. Brevet undertecknades personligt av var och en som önskade underteckna.

Lena Lönnqvist

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden