Human Rights Must Prevail in Israel-Palestine Conflict

NORSKA KYRKAN
Ärkebiskopen

Länk till sidan kirken.no

RESPEKTERA INTERNATIONELL RÄTT OCH SKAPA EN RÄTTVIS FRED FÖR DET LIDANDE PALESTINSKA SAMHÄLLET
”Låt rätten flöda fram såsom vatten, och rättfärdighet som en aldrig sinande ström” (Amos 5:24).

Vi har träffats i samband med firandet av St Olav i Trondheim 29-31 juli 2024, där fokus har legat på vikten av lagenligt styre (Rule of law). För 1000 år sedan införde Sankt Olav tillsammans med kyrkan ett nytt styre enligt lag för hela vårt land, baserat på kristna principer och respekt för, och omsorg om, varje människa. Vi har reflekterat tillsammans över vikten av rättssäkert styre för alla nationer och för hela det internationella samfundet som befinner sig i så desperat behov av rättvisa och fred. En av oss representerar den extrema och akuta situationen för det palestinska folket och de palestinska kristna idag. Den andre av oss representerar den Norska kyrkan, som är förpliktigad att främja värdet av internationell lag och rättvisa som genuina tillämpningar av kristna värden idag. Vi har påmint oss om att Sankt Olav kämpade för rättssäkert styre för alla och motsatte sig att makthavarna skulle styra bara för att de var mäktiga. I hans fotspår vill vi upprätthålla internationell lag och mänskliga rättigheter för alla människor, och med särskilt fokus idag på det palestinska folket, som alltjämt lider av den pågående katastrofen (Nakba på arabiska).

Vi kräver respekt för alla människor och ett omedelbart upphörande av kriget i Gaza, samt obegränsad tillgång för humanitär hjälp. Kostnaden för civila palestinier är oerhörd: ungefär 40,000 dödade, inklusive över 15,000 barn, runt 90,000 skadade, 2 miljoner tvångsförflyttade och 70% av Gazas infrastruktur och bostäder förstörda.
Vi erkänner också och sörjer över förlusten av liv på den israeliska sidan, nästan 1200.

Vi uppmanar de stridande parterna i Gaza och alla nationer att respektera rättssäkert styre och att arbeta oförtrutet för att implementera den Internationella Domstolens (ICJ) och den Internationella Brottmålsdomstolens (ICC) beslut och uttalanden.
Det är brådskande att uppnå fred för alla parter i det pågående kriget i Gaza, men även för hela regionen och för hela det internationella samfundet.

Vi uppmanar det internationella samfundet att genomdriva de interimistiska åtgärder som beslutats av den Internationella Domstolen (IJC) avseende de förpliktelser som åligger staten Israel:
– att omedelbart upphöra med militära operationer i och emot Gaza
– att vidta alla rimliga åtgärder för att förhindra folkmord
– att förhindra fördrivning och tvångsförflyttning av palestinier och att försäkra dem om tillgång till adekvat mat, vatten, humanitär assistans, drivmedel, kläder, hygienartiklar, renhållning, medicinsk utrustning och andra nödvändigheter.

Vi understryker också ICJ:s domslut den 19 juli 2024, som deklarerade Israels ockupation av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem olaglig liksom systemet med bosättningar, annektering och exploatering av naturresurser. ICJ ålägger Israel att upphöra med sin ockupation, att riva bosättningarna, att betala skadestånd till de palestinska brottsoffren och att underlätta för tvångsförflyttade personer att återvända hem. Domstolen uppmanar alla länder och internationella organisationer att agera för att uppnå ett slut på denna lagvidriga situation. Detta uttalande bekräftar den position som den Norska kyrkan tillsammans med kyrkorna i Kyrkornas världsråd hävdar. Vi står i solidaritet med det palestinska folket i allmänhet och med den kristna gemenskapen i Gaza, i synnerhet med dem som tagit sin tillflykt till kyrkorna i Gaza under bombningarna, inklusive attackerna nyligen på St Porphyros Orthodoxa kyrka i Gaza (30 juli). Vi stödjer de palestinska kristna i Jerusalem, på Västbanken och i Israel som utsätts för ständig förföljelse och otrygghet.

Under flera decennier har vi lyssnat till de palestinska kristnas elände och rop på hjälp. Detta är dokumenterat, till exempel genom det Palestinska Kairos-dokumentet från 2009, det Öppna brevet till den globala ekumeniska rörelsen år 2017, och i Ropet för Hopp år 2020 samt i de uttalanden som gjorts de senaste månaderna. Palestinska kristna beskriver sina erfarenheter idag som otrygghet, kränkningar av mänskliga rättigheter, ockupation, annektering, etnisk rensning, apartheid, och folkmord.

Vi uppmanar alla medlemskyrkor i Kyrkornas världsråd att göra allt de kan för att främja rättssäkert styre och att arbeta för ett slut på denna katastrof genom sina uttalanden, handlingar, investeringar och prioriteringar i enlighet med hur dessa numera definieras genom de uttalanden som gjorts av den högsta internationella domstolen, the International Court of Justice (ICJ).

Må rättvisans och fredens Gud inspirera oss att arbeta för rättssäkert styre (Rule of law) för alla och envar samt att bygga en ny framtid i det Heliga landet och i hela världen!

Trondheim, Norge, 1 augusti 2024

Dr Yousef AlKhouri
Assistant Professor of Biblical Studies, Bethlehem,
Styrelseledamot i Kairos Palest
ine

Dr Olav Fykse Tveit
Ärkebiskop Norska kyrkan

Övers till svenska: Sr Gerd Swenson

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden