Evin Incir medverkade i Kairos Palestine Sweden Magasin, onsdagen den 20 september 2023.
Evin Incir, EU-parlamentariker. En presentation:
Vice ordförande
DPAL Delegationen för förbindelserna med Palestina
Vice gruppledare
LIBE Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Ledamot
LIBE Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
D-TR Delegationen till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Turkiet
DMED Delegationen till den parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavsområdet
Suppleant
AFET Utskottet för utrikesfrågor
DEVE Utskottet för utveckling
Ett axplock av saker Evin Incir nyligen gjort angående Palestina:
– Ansvarig förhandlare för BETÄNKANDE om Europaparlamentets rekommendation till rådet, kommissionen och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om förbindelserna med den palestinska myndigheten.
Röstades om i Juli 2023.
– Initierade krav på att bjuda in EU:s höge representant i utrikesfrågor Josep Borrell till Europaparlamentet för att diskutera ”Deterioration of democracy in Israel and consequences on the occupied territories”
I mars 2023.
– Medförfattare till GEMENSAMT FÖRSLAG TILL RESOLUTION om utsikterna till en tvåstatslösning för Israel och Palestina
– – – – – –
Vi frågar Evin om hennes engagemang för Palestina och hur det började.
Evin reste första gången till Palestina 2006 och sedan dess har det blivit ett fyrtiotal besök. Första resan var med SSU, så småningom som biträdande internationell sekreterare för socialdemokraterna, som partistödsansvarig för MENA-regionen på Olof Palmes Internationella Center. Evin besökte även Palestina under sina tre år i Wien som generalsekretare för Socialistinternationalens ungdomsförbund. Med sin egen rot i en kurdisk familj som tvingats att lämna sitt land har Evin som en röd tråd sedan ungdomen värnat det palestinska folkets rättigheter. Den bild hon ser är emellertid av en alltmera förvärrad situation. Sedan 2019 är Evin tillsammans med 704 andra ledamöter medlem av Europaparlamentet. Det finns mycket höga krav på palestinierna från EU-parlamentets och kommissionens sida men inte motsvarande krav på Israel.
Civilsamhället har länge krävt att EU skulle suspendera handelsavtalet med Israel på grund av brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter. Associationsavtalet mellan EU och Israel kräver uttryckligen ”respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska principer” (artikel 2) som en förutsättning för detta frihandelsavtal. Evin bejakade civilsamhällets syn på detta och uppmuntrade till fortsatt påverkan.
Vi samtalade med Evin om Israels brott mot status quo avtalet för de religiösa platserna, Al Aqsamoskén likaväl som Uppståndelsekyrkan och de kristna kyrkorna. Israeliska extrema organisationer gör övergrepp mot religionsfriheten med stöd av israelisk polis. Här finns behov av ett större engagemang också från parlamentets sida. Kristdemokraterna erkänner inte att de israeliska myndigheterna gör överträdelser mot religionsfriheten utan baktalar genom David Lega den palestinska myndigheten, som om den inte skulle ställa upp för de palestinska kristna. Det finns inom PA en delegation för relationerna till de kristna kyrkorna och PA har alltid försvarat de kristnas plats i det palestinska samhället. Den palestinska ledningen är väl medveten om att de palestinska kristna har en tvåtusenårig kontinuitet i det heliga landet.
Vi samtalade också med Evin om de ökande övergreppen från de israeliska bosättarna på ockuperad mark. Dessa dokumenteras av EAPPI, det ekumeniska följeslagarprogrammet, som noterar de ökande övergreppen. Bland annat EU får del av dessa rapporter.
Evin Incir menar att det är viktigt att ha målet tydligt med en självständig stat för palestinierna liksom för israelerna. Evin är stolt över det svenska beslutet 2014 att erkänna staten Palestina och menar att det är rätt väg att gå. Vi måste kräva ett slut på ockupationen och i handling låta bosättare få uppleva konsekvenserna av sina folkrättsbrott genom att till exempel kräva att de tvingas ansöka om visum till EU med möjlighet att neka visum.
Det är viktigare att fokusera på palestiniernas rättigheter och rätten till en palestinsk stat än att vara överens alla om vad folkrättsbrotten ska kallas, menar Evin, som själv röstat för att erkänna Israels folkrättsbrott som apartheid i EU-parlamentet.
På frågan vilka tre ord som Evin vill lämna till oss svarar hon:
- Organisering. Vi måste stå upp och tala för folkrätten och för palestiniernas sak.
- Tillsammans. Tillsammans kan vi påverka och visa att vi är många.
- Fred. Vi måste tro på och arbeta för fred och folkrätt i en tid av allt fler diktaturer och auktoritära ledningar, krig och konflikter.
Nedtecknat: Anna Karin Hammar