Kairos Palestine Sweden Magasin 
med s-politikern Morgan Johansson

Fotograf: Felix Berglund

Kairos Palestine Sweden Magasin 22 september 2023 
med s-politikern Morgan Johansson som gäst.
Morgan Johansson (s) är vice ordförande i utrikesutskottet och socialdemokraternas talesman i utrikesfrågor. Han har haft en riksdagsplats i 25 år och har varit ledamot av s-regering i 12 år, där han bl a har varit justitieminister.

Samtal med Morgan Johansson om hur socialdemokraterna ser på utvecklingen i Palestina-Israel.
Morgan Johansson fanns med när Sverige erkände Palestina 2014, men hur har socialdemokraterna följt upp erkännandet? Under några år, med Ann Linde som utrikesminister, verkade det som om den socialdemokratiskt ledda regeringen prioriterade vänskap med Israel och det blev relativt tyst när det gällde kritik mot Israels ockupationspolitik.

En debattartikel i Svenska Dagbladet för tre veckor sedan (1 september 2023) av socialdemokratiska riksdagsledamöter och med Morgan Johansson som första namn, gav dock en signal om att det nu kan finnas ett större engagemang för palestiniernas situation.

Morgan Johansson började vårt samtal med en historisk tillbakablick och påminde om att det är ganska precis 30 år sedan Osloavtalet ingicks, men konstaterade att det är ett avtal som totalt har misslyckats. Han menade också att mordet på den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin 1995 blev av stor betydelse, eftersom det försvårade alla fredssträvanden.

För Morgan Johanssons egen erfarenhet av området, hade en Diakonia-resa för riksdagsledamöter för cirka 15 år sedan stor betydelse. Han fick då se hur palestiniernas villkor var på ockuperade områden och det bär han med sig.

Artikeln i Svenska Dagbladet kritiserade den nuvarande regeringens Mellanöstern-politik och uttalade stöd för en skarpare kritik av Israel.
– Den nuvarande regeringen går ifrån den svenska linjen i Mellanösterpolitiken mot en anti-palestinsk hållning. Illegala bosättningar kritiseras inte och de nuvarande regeringspartierna kan inte ens ansluta sig till EU-besluten. En delegation från Kristdemokraterna på besök i Israel har till och med uttalat stöd för att flytta svenska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, sa Morgan Johansson i sin skarpa kritik av regeringen Kristersson.
Morgan Johansson kommenterade SvD-artikelns punkter:
– 30 år efter Osloavtalet är det ingenting kvar som ger palestinierna något,
- socialdemokraterna står fortsatt för en tvåstatslösning,
- Israels ansvar som ockupationsmakt är att skydda palestinierna, men de agerar tvärtom,
- man måste bekämpa illegala bosättningar utifrån folkrätten
- det behöver beviljas mer humanitärt bistånd till palestinierna, 
- jämför Ukraina och Palestina när det gäller folkrätten, samma press på Netanyahu som på Putin,
- kritik av agerandet gällande både den palestinska myndigheten och Hamas.
Stängningen av Gaza och isoleringen av Gazas två miljoner invånare hade inte Morgan Johansson några lösningar på. Han fick frågan om det är dags för en omvärdering från EU och Västvärlden när det gäller terrorstämpeln på Hamas de senaste två decennierna.
– Nej, det går inte att acceptera att ha kontakt med Hamas så länge de skjuter raketer mot Israel, blev Morgan Johanssons svar och han höll fast vid det även när han fick påpekat för sig att det är Israel som helt dominerar krigföringen med bombningar och dödande av civila i Gaza.

Morgan Johansson fick en fråga om socialdemokraternas stöd till den palestinska myndigheten, trots att det är väl känt att president Abbas och ledningen gör sig skyldig till korruption och att det inte har genomförts val på 17 år.
Han svarade att det finns medvetenhet om bristerna hos Fatah och den palestinska myndigheten, men att det är Israel som inte har tillåtit att invånarna i Östra Jerusalem har fått rösta och därmed har det varit omöjligt att genomföra val. Han betonade också att korruption som man får kännedom om tas upp med Palestinska myndigheten.

Deltagarna ställde frågor om hur Morgan Johansson och socialdemokraterna vill åtgärda det svåra humanitära läget för befolkningen i Gaza, när de förhindras att få mediciner och sjukvårdsmaterial, vilket för många leder till skador och för tidig död. Morgan Johansson hade inga färdiga svar, men lovade att agera där det fanns möjlighet.

En deltagare tog upp ett aktuellt problem att ett antal personer på senare tid har nekats inträde i Israel, utan att rimliga skäl angetts. Morgan Johansson lovade att följa upp frågan och berättade att han hade ett möte bokat med Israels ambassadör i Stockholm. Deltagaren skulle skicka information till Morgan Johansson om fallen.

Nedtecknat av Lena Lönnqvist

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden