Kyrkornas världsråd om apartheid
Kyrkornas världsråd gjorde ett väldigt försiktigt uttalande om israelisk apartheid efter att starka protester framförts från de tyska kyrkorna. Här finns uttalandet i sin helhet, översatt till svenska.
Länk till uttalandet original
Länk till uttalandet för utskrift i svensk översättning
Sök rättvisa och fred för alla i Mellanöstern
Uttalande från Kyrkornas Världsråd 11:e Generalförsamling i Karlsruhe, Tyskland
8 september 2022
Bygga fred: Konfliktförvandling och försoning
”’Fred, fred’ ropar de, men det finns ingen fred”. Jeremia 6:14; 8:11
”Fatta mod, det är jag; var inte rädda.” Matteus 14:27
Kyrkornas Världsråd (KV) betraktar Mellanöstern som platsen där det historiska ursprunget till vår tro ägde rum, där Jesus Kristus föddes, korsfästes och uppstod. Denna världsvida ekumeniska gemenskap har alltid sökt stå i aktiv solidaritet med de kristna i Mellanöstern. De lever i kontinuitet med en obruten linje av troget kristet vittnesbörd i den multi-religiösa kontexten i sina hemländer och ger där livsviktiga bidrag till en livfull mångfald och utveckling i sina samhällen.
Uppror och våldsam extremism använder religion som försvar för pågående militär ockupation, diskriminering och systematisk kränkning av mänskliga rättigheter. Ekonomiska kriser och korruption, frånvaro av lagenligt styre och andra faktorer har bidragit till en existentiell kris för hela regionen. Detta påverkar i synnerhet sårbara samhällen och grupper, inklusive kristna som tvingas till förflyttning och massmigration.
Under den 11:e Generalförsamlingen av KV i Karlsruhe i Tyskland har vi erkänt att detta utgör ett hot mot den ursprungliga kristna befolkningen och mot alla folk i Mellanöstern. Vi bekräftar att det bästa sättet att avvärja detta hot är jämllika rättigheter, inklusive medborgarskap, rättvisa och värdighet för alla utan diskriminering på grund av religion eller ras. Vi ansluter oss till de vägledande principerna om ”Guds rättvisa och kärlek för hela skapelsen, alla människors grundläggande rättigheter, respekt för människans värdighet, solidaritet med de fattiga och dialog med människor av annan tro” (CK Feb 2011) vilka utgör den förblivande grunden för vårt ekumeniska gensvar till regionen.
Tyvärr utgör de verkliga förhållandena på marknivå i länderna i Mellanöstern en utmaning till denna vision.
I Palestina/Israel pågår en ny våg av tvångsförflyttning av palestinier från deras hem – vid flera tillfällen sedan 1948 – som i Sheikh Jarrah, Silwan, the South Hebron Hills, och även i övriga Area C. De växande israeliska bosättningarna i de ockuperade palestinska territorierna, särskilt de som omger Östra Jerusalem, är illegala enligt internationell rätt och hotar fundamentala demografiska och politiska förändringar i regionen. De har dessutom underminerat alla prakiska möjligheter till en två-statslösning så att den vägen nu framstår som alltmer oframkomlig.
Utökningen av bosättningarna och den ökade militära närvaron som åtföljer dem har medfört ytterligare lidanden för de palestinska samhällena med ökat intrång och beslagtagande av palestinsk mark och egendom samt tilltagande systematiska kränkningar och attacker från bosättare (i synnerhet under frånvaron av skyddande närvaro av internationella besökare under covid-19 pandemin).
I Gaza har vi återigen nyligen bevittnat en eskalering av våldets onda cirkel. KV fördömer kategoriskt allt sådant dödligt och destruktivt våld, oavsett om det utövas av israeliska styrkor eller av beväpnade palestinska grupper. Situationen i Israel/Palestina kan inte lösas genom våld utan endast med fredliga medel i enlighet med internationell rätt.
Vi bekräftar den israeliska statens rättmätiga plats i gemenskapen av nationer och erkänner dess legitima behov av säkerhet. Samtidigt erkänner vi palestiniernas rätt till självbestämmande och att den israeliska ockupationen av de palestinska territorierna sedan 1967 liksom byggandet av bosättningarna och expansionen i de ockuperade territorierna är illegal enligt internationell rätt och måste upphöra. Vi är övertygade om att det är endast genom ett slut på ockupationen och en rättvis, allomfattande och långvarig fredsöverenskommelse som säkerhet för både palestinier och israeler kan garanteras.
I juni 2022 observerade KV:s centralkommitté att ”diskrimineringen mot palestinier är öppen och systematisk, och den pågående halvsekellånga ockupationen fortsätter att motverka jämlik mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter för de palestinier som lever under detta kontrollsystem, alltmedan det internationella samfundets respons fortsätter att återspegla enorma ”dubbla måttstockar”. De israeliska myndigheternas förtryck av flera palestinska organisationer för mänskliga rättigheter som ägde rum nyligen utan någon effektiv opposition från det internationella samfundet är ett typiskt exempel på detta kontrollsystem och dessa dubbla måttstockar. För det palestinska folket kompliceras situationen tyvärr ytterligare genom de palestinska myndigheternas allvarliga tillkortakommanden, inklusive deras repressalier mot oppositionsledare och bristen på legal och demokratisk ansvarsskyldighet.
Ett flertal internationella, israeliska och palestinska organisationer för mänskliga rättigheter och lagförsamlingar har nyligen publicerat studier och rapporter som beskriver Israels policy och agerande som likvärdig med ”apartheid” under internationell rätt. Under Generalförsamlingen har en del kyrkor och delegater givit starkt stöd för användandet av denna term som en korrekt beskrivning av verkligheten för de palestinska/israeliska folken och deras ställning enligt internationell rätt, medan andra anser detta olämpligt, onödigt och smärtsamt. Vi är inte eniga i denna fråga. Vi måste fortsätta att kämpa med saken, och samtidigt fortsätta arbeta tillsammans på vägen mot rättvisa och fred. Vi ber att KV må fortsätta att erbjuda ett säkert samtalsrum för sina medlemskyrkor för samarbete om vägar att nå fram till sanningen och att arbeta för en rättvis fred mellan alla folk i regionen.
Vad gäller den särskilda situationen för kristna i Israel/Palestina har vi hört hur uttalanden från kyrkoledarna i det Heliga Landet mer än någonsin tidigare rapporterar om ökande hotelser, kränkningar, begränsningar av tillträde till gudstjänster och attacker från radikala israeler och om hot mot stadens multi-religiösa och multi-kulturella identitet.
På andra håll i Mellanöstern, som till exempel i Syrien efter den så kallade “arabiska våren” år 2011 och i Irak efter invasionen 2003 har folken fallit offer för konflikter, krig och proxy-krig, geopolitiskt förtryck, sanktioner och internationella ingripanden, våldsam religiös extremism, grova kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell rätt samt ekonomisk kris. Detta har lett till ökade spänningar för de redan svaga sociala banden, socialt kapital och tillit, vilket banar väg för hat och demoniserande och omänskliggörande berättelser om de andra, baserat på konstruktioner av kollektiv nationell identitet som främjar uteslutning.
Dessutom har flera rapporter från FN identifierat torka (ett resultat av klimatförändringar) som en av de drivande faktorerna bakom ansatsen till konflikten i Syrien. Efter 10 år av krig har detta redan haft en destruktiv påverkan på infrastrukturen för lantbruket, vilket har resulterat i tvångsförflyttning av samhällen som består av bönder och herdar. Denna extrema torka gör Syrien till en ny knutpunkt i klimatkrisen. Vidare har Irak rankats som det femte mest sårbara landet för klimatkatastrofer, vilket orsakas av stigande temperaturer, intensifierad torka och brist på vatten, frekventa sand- och dammstormar samt översvämningar. Klimatförändringar utmanar och påverkar regionen mycket allvarligt och behöver åtgärdas grundligt.
Ett framgångsrikt liv i värdighet, säkerhet och trygghet kan endast uppnås under lagenligt styre, territoriell enhet och genom de politiska, juridiska, kulturella och ekonomiska intitutionernas överhöghet i båda länderna. Varaktig och hållbar fred kan garanteras om den är grundad på värden som rättvisa, jämlikt medborgarskap och jämlika mänskliga rättigheter för alla.
Vi har verkligen uppskattat de tillfällen som erbjudits genom denna Generalförsamling till gemenskap och kristen solidaritet med systrar och bröder från Mellanöstern, och de möjligheter till intensiva ekumeniska samtal och konsultationer om vägen framåt mot en rättvis fred i regionen.
KV:s 11:e Generalförsamling uttalar den världsvida gemenskapens bestämda åtagande att stärka vårt stöd för samarbete med kyrkorna i Mellanöstern, med Mellanösterns Kristna Råd (the Middle East Council of Churches, MECC) och med trosbaserade och civila samhällspartners för att söka en rättvis och hållbar fred i regionen.
Den 11:e Generalförsamlingen uppmanar särskilt:
- Medlemmarna i den världsvida ekumeniska gemenskapen att lyssna till de regionala kyrkornas och de kristna gemenskapernas röster och upprepade uppmaning att åtfölja dem i bön och handling.
- Alla medlemskyrkor som är intresserade av varaktig fred och säkerhet för alla i Mellanöstern att engagera sig aktivt i försök att få till stånd dialog med alla sidor i syfte att finna en lösning som respekterar och uppehåller mänskliga rättigheter och inklusivt medborgarskap för var och en som bor i regionen.
- Den världsvida ekumeniska gemenskapen av kyrkor att konsultera och reflektera över alternativa policy, perspektiv och omfattande lösningar för Palestina/Israel som ger alla människor likhet inför lagen i motsats till det nuvarande systemet som innebär kontroll, uteslutande och diskriminering.
- KV bör undersöka, diskutera och utröna implikationerna av de senaste rapporterna från B’Tselem, Human Rights Watch, och Amnesty International, och dess exekutiva kommittéer bör agera på lämpligt sätt.
- KV, dess medlemskyrkor och partners bör stödja och upprätthålla det livsviktiga och värdefulla arbete som KVs program i regionen utför, som till exempel Jerusalem Liaison Office (JLO), Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI) och Palestine Israel Ecumenical Forum (PIEF), genom att engagera en vidare KV- krets tillsammans med de lokala kyrkorna, kristna grupper och partners från andra religioner.
- KV bör stärka dess nyligen tillskapade transversala program mot rasism så att det inkluderar Mellanösternregionen.
- KV bör öka sina ansträngningar inom sitt pågående progammatiska arbete i samarbete med sina medlemskyrkor i Mellanöstern för att artikulera principer för att leva tillsammans i fred i ett samhälle efter konflikt med jämlikt medborgarskap, mänskliga rättigheter och värdighet.
- KV bör underlätta möten och dialog i de olika multireligiösa och multikulturella samhällena i regionen, särskilt i Syrien och Irak, med syfte att hjälpa till att skydda dessa länders religiösa, etniska och kulturella olikheter och för att främja social sammanhållning.
- Det internationella samfundet bör påkalla upphävandet av de unilaterala sanktionerna mot Syrien som skadar befolkningen snarare än uppnår de uttalade målen.
- Israels regering bör upphäva blockaden mot Gaza.
- Alla kristna bröder och systrar bör förenas i bön för frigivning och säker återkomst av den syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Yohanna Ibrahim och den grekisk-ortodoxe ärkebiskopen Paul Yazigi som kidnappades för mer än nio år sedan. ”Dessa älskade ärkebiskopar har blivit ikoniska representanter för alla dem som orättfärdigt hålls i förvar, torteras och tvingas bli försvunna personer” (KV pressmeddelande april 2022).
- Den världsvida ekumeniska gemenskapen av kyrkor bör förenas i bön för Mellanösterns folk, inklusive för Libanon, vars folk lider av väldigt svåra livsvillkor.
Översättning: Sr Gerd Swensson, Te Deum