One Year On; Still Another Cry from Palestinian Christians

Ett rop från Kairos Palestine och palestinska kristna

Datum: 5 oktober 2024
7 oktober 2024: Ett år senare
Ännu ett rop från palestinska kristna…och lär er att göra det goda,
sträva efter rättvisa,
stöd den den förtryckte.
För den faderlöse talan,
skaffa änkan rätt.
Jesaja 1:17
I ljuset av den pågående Nakban—som definieras av ytterligare etnisk rensning, olaglig ockupation, ett öppet rasistiskt apartheidregime och ett accelererat folkmord på det palestinska folket, till stor del finansierat av den amerikanska administrationen och möjliggjort av västmakterna—pausar vi på denna ettåriga årsdag av den 7 oktober för att erkänna och sörja över lidandet och den förödande förlusten av liv för våra syskon i Gaza och alla de som är offer för krig och våld. Och för att kräva ett slut på Israels fortsatta dödande och överväldigande förstörelse av infrastruktur, bostäder och alla aspekter av livet, som nu sträcker sig alltmer in i Västbanken (inklusive Östra Jerusalem) och nu Libanon, med hot om att utlösa ett regionalt krig.
Medan vi firar och stärks av solidaritetsdemonstrationer i städer runt om i världen—särskilt av modet och vittnesbördet från allierade på universitetscampus—är vi upprörda över västvärldens likgiltighet för internationell rätt och konventioner om mänskliga rättigheter, såvida tillämpningen av dessa lagar och konventioner inte tjänar imperiets hegemoniska mål. Vi är förbryllade över civilsamhällets likgiltighet inför vårt lidande. Vi är bedrövade över bristen på solidaritet på så många håll inom den globala kyrkan i ljuset av ett folkmord som Internationella domstolen har förklarat som möjligt.
Kairos Palestina har länge varnat för den nära utrotningen av palestinska kristna i deras hemland—i Gaza och över hela Palestina. Vi har slagit larm, skrivit uttalanden och rest runt i världen för att dela vårt vittnesbörd. Vad mer måste vi göra för att väcka er uppmärksamhet och handling?!
Kairos Palestina, den mest omfattande palestinska kristna ekumeniska ickevåldsrörelsen, är baserad på Kairos Palestinadokumentet: sanningens ögonblick, lanserat 2009, som bekräftar att de palestinska kristna är en integrerad del av den palestinska nationen och kallar till fred för att avsluta allt lidande i det Heliga Landet genom att arbeta för rättvisa, hopp och kärlek. Det är omfamnat av den kristna gemenskapen, undertecknat av alla historiskt erkända palestinska kristna organisationer och godkänt av kyrkoledarna i Jerusalem.
Ännu, plågade, förvirrade, förföljda och slagna till marken, fortsätter vi att sätta vårt hopp till Jesus från Nasaret som levde bland ett folk som led under en brutal imperialistisk ockupation, som brydde sig om de marginaliserade och förtryckta, och som personifierade en anda av radikal kärlek och profetisk rättvisa. Genom honom och inspirerade av dem som arbetar vid vår sida, längtar vi efter fred. Genom ickevåld fortsätter vi att söka—och insisterar på att uppnå—vår frihet, våra mänskliga rättigheter och vår rätt som folk till självbestämmande. Vi behöver er hjälp.
  • Vi uppmanar kyrkor att resa sig och kräva ett omedelbart och ovillkorligt eldupphör för att stoppa den humanitära katastrofen och ytterligare förlust av oskyldiga liv samt för att underlätta leveransen av livräddande bistånd och en säker passage för humanitär och medicinsk personal.
  • Vi uppmanar länder och politiska ledare världen över att genomdriva Internationella domstolens dom för att sätta stopp för den israeliska apartheidpolitiken och den olagliga ockupationen av palestinskt territorium.
  • Vi uppmanar Internationella brottmålsdomstolen att ställa de ansvariga för krigsförbrytelser till svars.
  • Vi uppmanar det globala civilsamhället att pressa Israel att följa den internationella lagstiftningen enligt Genèvekonventionerna, särskilt den fjärde Genèvekonventionen som fokuserar på skydd av civila under konflikter och ockupation, och att anamma den ickevåldsstrategin för Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner (BDS) mot Israel tills Israel följer internationell lag och universella principer för mänskliga rättigheter.
Gud, res upp profeter och människor av god vilja bland världens ledare, i våra kyrkor och i Israel—de som ser och sedan gör vad som är rätt och rättvist för det palestinska folket, som har motstått förtryck i många årtionden. Gör vårt land heligt igen, gör det till ett land av rättvisa och fred för alla dess invånare.

Read the full statement in English 

Read the full statement in German

في مواجهة النكبة المستمرة – والتي تتسم بمزيد من التطهير العرقي، والاحتلال غير القانوني، ونظام الفصل العنصري الصريح، والإبادة الجماعية المتسارعة للشعب الفلسطيني، والتي تموِّلُها الإدارة الأمريكية إلى حد كبير وتؤيِّدها القوى الغربية، نقف عند هذه الذكرى السنوية الأولى ليوم ٧ تشرين الأول/أكتوبر حتى ننظر ونبكي المعاناة ودمار الموت في إخوتنا في غزة وجميع ضحايا الحرب والعنف. وندعو إلى وقف هذا القتل المستمر من قبل دولة إسرائيل والتدمير الشامل للبنى التحتية والسكن وجميع مناحي الحياة، والذي ما زال يزداد في الضفة الغربية (بما في ذلك القدس الشرقية) والآن في لبنان، ويهدد بإشعال حرب في المنطقة كلها.

اقرأ البيان كاملاً

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden