Talar alltid kyrkoledningen sanning?

Talar alltid kyrkoledningen sanning?

Kyrkornas världsråds (WCC) generalförsamling inleddes den sista dagen i augusti.

Generalsekreteraren Ioan Saucas rapport blev den som tilldrog sig störst intresse. Efter att ha konsulterat kyrkorna i Palestina och Israel menade sig Sauca ha anledning att tala för kyrkorna. Redan detta uppfattades som ett övertramp av delegater. För det andra menade han att kyrkorna i Jerusalem och det heliga landet vädjade om att generalförsamlingen inte skulle kalla Israel en apartheidstat eller för den delen stödja BDS, Boycott, Divestment and Sanctions. Det skulle riskera deras existens i det heliga landet.

Rifat Kassis, generalsekreterare för Kairos Palestina i det heliga landet uttryckte omedelbart sin frustration över Ioan Saucas rapport. 

– Sauca bidrar till splittring och inte till enhet mellan de palestinska kristna. Han ställer Kyrkornas ledningarna emot lekfolket.

Själv minns jag hur jag vid Centralkommittén 1989 i Moskva fostrades av den finske lutherske ärkebiskopen John Vikström. Då gällde det Rumänien. Kyrkorna i landet ville inte att Kyrkornas världsråd skulle kritisera Ceauşescu, som tyranniserade folket. Vikström lärde mig att när sanningen står på spel måste även vi som kyrkor välja MR-gruppernas position och inte kyrkornas. 

Ja, samtalen är redan i gång i Karlsruhe. Vi väntar med spänning på vad som ska följa. Kommer generalförsamlingen att hitta en väg, kanske med hjälp av ärkebiskopen i Sydafrika Thabo Makgoba, eller blir det ett nederlag för sanningen.

Telling the truth in love, är ett gammalt ekumeniskt talesätt. Det gäller apartheid i Israel och Palestina, det gäller angreppskriget som Ryssland utövar i Ukraina, också det helt emot folkrätten. 

Tänker mig att manöverutrymmet i det heliga landet är väldigt smalt för kyrkorna. De är redan under viss förföljelse även om MR-organisationerna är lika mycket drabbade. Då blir det viktigt att lyssna till det modiga lekfolket och till de folkrättsbaserade argumenteringarna. Profetisk hållning har ett pris, och det är inte alltid alla är beredda att ta det. Ingen kan klandra någon för det, men det blir då viktigt att lyssna till alla röster. Till lekfolket och till MR-grupperna bland andra.

Så om förhoppningarna för generalförsamlingen har grusats något med generalsekreterarens rapport, så finns det många röster kvar att lyssna till.

Stay tuned!

Anna Karin Hammar

Kairos Palestine Sweden

Bildtext Rifat Kassis, Kairos Palestina, här med Biskop Andreas Holmberg.

Bli medlem idag

Bli medlem i Kairos Palestine Sweden